duminică, 28 septembrie 2014

Muzica atunci cât şi acum ,cugetare despre Rock

.Muzica rock este un gen muzical specific celei de-a doua jumătăți a secolului XXși secolului XXIInstrumentele muzicale de bază pentru rock sunt chitarele electrice(varianta standard cu șase corzi și chitara bas) și bateria, însă în multe subgenurise întâlnesc și claviaturi (pianorgă electronicăsintetizator) sau alte instrumente.

Muzica rock își are rădăcinile în rock and roll-ul anilor '50. A apărut prima oară prin combinarea muzicii country cu blues. Ulterior s-au adăugat și elemente de rhythm and blues. De la început au apărut subgenuri, însă începând cu anii '70 aceste subgenuri s-au înmulțit și mai ales s-au diferențiat foarte mult. Astfel au apărut genurile punkheavy metalalternative rock și altele, care la rândul lor au dat naștere unor subgenuri.


Următorul curent important din istoria muzicii rock este subgenul psihedelic, ca reacție față de criza spirituală a societăților consumiste occidentale (Europa, S.U.A.). Se caută o expresie mai cuprinzătoare atât ca formă, cât și ca mesaj, în același timp viabilă la contactul cu publicul larg. Se împrumută mult din alte genuri muzicale, instrumentația este mult mai bogată și cuprinde efecte sonore nemaiauzite; o zonă de influență preferată de mulți este Orientul, sub forma muzicii arăbeștiindiene sau – cu mult mai rar – a culturilor din Orientul Îndepărtat (ChinaJaponiaIndonezia). Ca reprezentanți ar fi de amintit The DoorsGrateful DeadJefferson AirplaneJimi HendrixThe Velvet Underground, parțial The Beach Boys (S.U.A.), Pink FloydThe Rolling StonesThe Who, dar și deja cunoscuții The Beatles, aflați într-o a doua etapă de creație, desfășurată după jumătatea anilor șaizeci (formațiile citate provin din peisajul britanic). Tot din Marea Britanie, trebuie amintită comparativ formația The Kinks, care a „sfidat” curentul psihedelic și a prefigurat alte zone ale muzicii rock din anii șaptezeci.
Influența muzicii rock cunoaște un moment semnificativ în anul vara lui 1969, când cinci sute de mii de oameni iau parte la Festivalul de la Woodstock.

Rock psihedelic și progresiv

La începutul anilor 1970, muzica rock psihedelic își schimbă treptat orientarea, fiind construită în jurul unui public tot mai specializat, dezvoltând un limbaj rafinat, depărtându-se de „populismul” și iraționalitatea muzicii psihedelice (adeseori alimentată de experiențele psihedelice – de unde și numele – provocate de consumul de droguri). Se elaborează o muzică, intitulată rock progresiv, ce face adeseori apel la mijloacele muzicii culte (înțeleasă de muzicienii rock în chipuri mai mult sau mai puțin oportune, ceea ce aduce la o atitudine rezervată din partea mediului muzical academic). Este epoca unei mari diversificări stilistice, a momentelor instrumentalesolistice extinse (aducând cu desfășurările de acest fel din lumea muzicii de jazz). Se cuvin amintiți ca promotori ai acestui stil:GenesisYesKing CrimsonEmerson, Lake and PalmerVan der Graaf GeneratorRenaissance (Marea Britanie), Amon Düül II,Can (Germania), Captain BeefheartFrank Zappa și The Mothers of InventionKansas (S.U.A.), Rush (Canada) (Franta) și mulți alții.
Curentul se schimbă drastic din punct de vedere formal în a doua jumătate a anilor șaptezeci și va deschide drumul altor genuri muzicale, fie mai atractive pentru public (este cazul formațiilor britanice Yes și Genesis, care se îndreaptă către un sunet pop după anul 1982), fie reformulate la periferia contextului rock (jazz-rockrock experimental ș.a.).

Hard Rock şi Heavy Metal 


La mijlocul anilor '60, tot în Marea Britanie, apare hard rock-ul, din care se va desprinde mai târziu heavy metal-ul. Acesta s-a separat mai târziu de restul rock-ului, devenind o cultură individuală. Sunt de amintit Led ZeppelinBlack SabbathAlice Cooper,Deep PurpleVan HalenIron MaidenJudas PriestAC/DCWhitesnakeScorpions. În anii '80 și va dezvolta multe subgenuri, cum ar fi glam metalpower metalspeed metaldoom metalgothic metalsymphonic metaldeath metalthrash metalblack metal


Rock-ul alternativ (numit și muzică alternativă alt rock sau simplu alternativ) este un gen al muzicii rock, apărut în anii 1980 și devenit pe larg popular în anii 1990. Ca gen muzical rock-ul alternativ este alcătuit din mai multe subgenuri care au luat naștere pe scena muzicii independente începând din 1980, precum grunge,britpopgothic rock și indie pop. Aceste subgenuri sunt unificate prin tributul lor față de stilul punk rock, care a pus bazele muzicii alternative in anii '70. Uneori, "rock alternativ" a fost folosit ca un termen general pentru muzica underground din anii '80, și toată muzica născută din punk rock (inclusiv punk-ul însuși, New Wave, și post-punk). Chiar dacă acest gen este considerat a fi rock, unele din subgenurile sale sunt influențate de muzica folkreggaemuzica electronică sau jazz.
În timp ce puțini artiști, precum R.E.M. și The Cure au avut succes comercial și au fost recunoscuți la scară largă, multe formații de rock alternativ în anii 1980 își înregistrau creațiile cu ajutorul caselor de discuri independente și erau popularizate prin transmiterea muzicii lor la radio sau prin gura lumii. Odată cu succesul înregistrat de Nirvana și mișcările grunge și britpop la Începutul anilor 1990 rock-ul alternativ a intrat pe scena muzicii și astfel multe formații au avut succes .

Acum că le-am explicat (wikipedia,dar tot aia este acum) , vreau să preciez că ,câte genuri atâţia fani ,şi fanii pot fi de două feluri de treaba ,ca mine şi mai putin de treabă ,care o să te injure pentru că nu asculti death metal de exemplu si de ce asculti alternative ,pentru că nu e destul de cool ,sau hardcore pentru ei şi de aceea ce asculţi tu e nasol şi nu mai trebuie să o faci pentru că distrugi metalul şi alte tampenii de acest gen ,dar am mai intalnit de ăştia aşa că nu mă miră nimic .
Cum am zis şi acum câteva postări anterioare , ce contează ce ascultă altcineva cat timp nu te dreanjează?
ştiţi ce greu e să găsesc o poză de Doamne ajută pe google care să
nu fie idioată ? e imposibil .

Dar am zis să fiu cât de impartial şi de obiectiv pot ,dar apoi am realizat că asta e blogul meu şi fac ce vreau eu , aşa că dacă cuiva nu-i convine să nu se uite .

Deşi majoritatea sunt deranjaţi de fenomenul core ,death-core,metalcore,cenaibaomaificore ,deoarece cică distrug muzica şi sunt un pericol , prostii .
Eu nu mă delcar fan al acestui gen sub gen sau ce o fi ,mie personal nu-mi place dar e decizia mea ,dacă nu-mi place nu mă duc să le spun că ar trebui să se sinucidă şi să facă cine ştie ce .
Muzică proastă a fost tot timpul şi va fi nu poate fi pădure fară uscături .

Dar nu tot ce este din acest secol este muzică rea sunt multe trupe foarte bune ,care s-au afirmat ca fiind nişte trupe excepţionale precum ,Muse,Avenged Sevenfold,Three Days Grace,Breakin Benjamin,Arctic Monkeys,Disturbed,Rise Against,Five Finger Death Punch,Placebo,Skillet,all that remains,panic at the disco,linkin park,My Chemical Romance,hollyood undead,audioslave,trivum,seether,good charlote,him,slipknot ,şi multe alte trupe pe care nu le-am spus pentru că nu le ascult pe toate ,pentru ca nu mi le-am amintit sau nu le ştiu.

Muzica evoluează şi a facut-o intodeauna ,dacă nici cei care nu ascultă rock nu sunt uniţi atunci cine?
(şi nu mă consider rocker deoarece nu-mi place cum sună ,e prea clişeic plus că eu ascult rock nu-s rocker)
Nu cred că va putea fi la fel de bună ca şi cea veche ,dar asta nu inseamnă că nu este bună ,poate fi cum vrei tu să fie . Nu cred că Paramore o să ajunga ca Led Zeppelin (după părerea mea cea mai bună trupă din toate timpurile) ,şi nu pentru că ii urasc pe Paramore ,ce pentru că aşa a fost să fie muzica e pentru oricine ,rock-ul era diferit Nu trebuie să fii imbrăcat in piele, cu parul de 2 metri şi să ai o motocicletă , sau să fii roşcată ţoale scurte şi tricou cu Iron Maiden (dă exemplu)
Ar trebui să fii uinic/ă deoarece să fii cum vrei tu să fii cum te face să te simti muzica aşa aşa să fii ,deoarece muzica e totul ,muzica e viaţă nu fii o copie a societăţii ca şi restu.

 
Categories: ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu